Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Als bewonersinitiatief kan je daarin een belangrijke rol spelen. Zo verbinden ze in Dordrecht hun lokale netwerken om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zetten ze in Amsterdam de Fixbrigade op om energie te besparen bij mensen met weinig geld en bouwt Energie van Rotterdam zonnedaken waarmee ook mensen zonder dak of investeringsvermogen eigen energie kunnen opwekken. Op 30 september brengen wij deze ervaring en kennis bij elkaar en halen we samen zoveel mogelijk adviezen op over wat je kan doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energie besparing in jouw buurt. En wat de kansen zijn voor de lange termijn.
Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.
Kosten: 15 euro voor bewoners en 50 euro voor professionals. Ben je lid van LSA Bewoners of Social Enterprise NL? Dan is deelname gratis. (Mocht de bijdrage een probleem zijn, dan horen we het graag en vinden we zeker een oplossing)
Programma
13:30 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen
14:00 Marcel Bouwhuis trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Wat zijn zijn tips om kansen te kunnen pakken als bewonersinitiatief?
14:30 Inclusieve energietransitie: drie aanpakken uit de praktijk
- Zoveel mensen die het juist nodig hebben worden nog niet bereikt met de mogelijkheden om energie te besparen in hun huis. Hoe handig is het dan als je als bewonersinitiatief een koffiehuis hebt waar diverse lokale netwerken en initiatieven samenkomen? Tom Harbers, coördinator van EnergieHulp, zag kansen om lokale netwerken in Dordrecht aan elkaar te verbinden. Daarom komen ze met EnergieHulp nu bij heel veel mensen thuis. Ze geven advies en zorgen voor de uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Hoe kan je als bewonersinitiatief nog meer bouwen op je lokale netwerk?
- Nu de energieprijzen hoog zijn in het interessant om je eigen energie op te wekken. Maar hoe doe je dat zonder eigen dak of investeringsvermogen? Yvette Prinsen weet het. Ze is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Ze bouwen aan een stad waar iedereen kan deelnemen aan een energiecooperatie. Hun aanpak voor een inclusieve zonnedak is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfond. Hoe maak je je energiecoöperatie inclusiever?
- Hoe zorg je dat iedereen energie kan besparen en dat anderen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Jannekee Jansen op de Haar heeft dit weten te combineren. Ze is uitvoerend directeur bij de duurzaamheidscentrum De Jungle in Amsterdam en startten de FIXbrigade op. De fixers komen bij bewoners thuis voor advies en gratis kleine energiebesparende maatregelen. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Hoe kan je als bewonersinitiatief ook werken aan een klusdienst in de wijk?
15:30 Wat kan je nu al doen? Een panelgesprek met de sprekers en de zaal. Wat zijn de adviezen, wat kan je nu al doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energiebesparing in de buurt? En wat zijn de kansen voor de langere termijn? Samen brengen we de kansen in kaart.
16:30 Afsluiting met een drankje
We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.
Credits foto: Hannelore Smilde namens Frank Hanswijk
Heb je een vraag
Stel ‘m gerust aan één van ons!
Leonie Bank leonie@social-enterprise.nl
Annerike Hekman annerike@lsabewoners.nl